На 29 септември светът обръща поглед към превенцията на сърдечните заболявания и инфаркта

29 септември за Световен ден на сърцето. Денят е избран от Световната здравна организация (СЗО) за повишаване на осведомеността за тези социално значими заболявания и за насърчаване на хората да ги избегнат, като променят начина си на живот. Броят на тези пациенти расте, благодарение на масовото затлъстяване, неправилното хранене и физическата неактивност и при децата, и при възрастните. Световният ден на сърцето е създаден, за да напомни на забързаното съвременно общество, че нездравословните диети, обездвижването, преяждането, високите кръвно налягане, холестерол и глюкоза предизвикват сърдечносъдови заболявания и са много опасни за живота ни.

По данни на Световната сърдечна федерация (World Heart Federation) сърдечносъдовите заболявания и инфарктите са водещата причина за световната смъртност, годишно отнемайки 17,1 милиона души от близките им. Тази статистика е много по-тежка, отколкото е броят на жертвите на рака, ХИВ, СПИН и маларията, взети заедно. Над 90% от смъртните случаи в света, над 50% в Европа и 65% в България са причинени от сърдечносъдови заболявания.

Редовното посещение на кардиолог между 2 и 4 пъти годишно може да ни спести сериозни проблеми. Кардиолозите съветват пациентите да не се предоверяват само на електрокардиограмата, защото тя улавя само най-тежките сърдечни промени. Здравето на сърцето ни е в нашите ръце, защото рисковите фактори за тези заболявания са обратими и се повлияват от промяна на начина на хранене, припомнят специалистите.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn