На 29 юли с богата програма отбелязваме годишнини на Райна Княгиня и митрополит Димитър Дамаскин Валешко-Струмишки

Тази година се навършват 100 години от кончината на Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня – българската учителка, ушила и развяла главното въстаническо знаме на ІV-ти Панагюрски революционен окръг в бунтовната пролет на 1876 г., както и 200 години от рождението и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Валешко-Струмишки (Димитър Дипчев) – учител, книжовник, висш духовник и деен участник в борбата за църковна независимост. Годишнините ще бъдат отбелязани с богата програма, организирана от Родов Комитет „Райна Княгиня“, Община Панагюрище и Исторически музей – Панагюрище.

П Р О Г Р А МА

14-29 юли

Представяне на разширен вариант на родословното дърво на Футекови и Дипчеви на табла в къща музей „Райна Княгиня” с цел запознаване на панагюрци и гостите, и допълването му – в къщата-музей на Райна Княгиня и в Историческия музей на Панагюрище.

28-29 юли

09.30 -17.30 ч. Изложба на предмети, книги и родословното дърво на Футекови и Дипчеви от родовия комитет в Историческия музей –Панагюрище.

29 юли

09.00 ч. Панихида в църква „Свети Георги“ в Панагюрище във връзка с 100 години от кончината на Райна Княгиня и 140 години от кончината на митрополит Димитър Дамаскин Велешко-Струмишки.

10.00 ч. Поднасяне на венец на гроба на Райна Княгиня в къщата-музей.

10.40 ч. Поднасяне на венец пред плочата на митрополит Дамаскин на Мемориалната стена в Историческия музей

11.00 ч. Изказване на г-н Никола Белишки – кмет на община Панагюрище – залата на Историческия музей.

11.30 ч.  Откриване на изложба и запознаване на панагюрци и гостите с някои нови факти за Райна Княгиня и с делото на митрополит Димитър Дамаскин – Здравчо Здравчев, председател на родовия комитет и доц д-р Атанас Шопов, директор на ИМ-Панагюрище –залата на Историческия музей.

16.00 ч. Родова среша на Футекови и Дипчеви в Историческия музей. Отворен коктейл в предверието на Историческия музей -Панагюрище.

30 юли

11.00 ч. Посещение и поднасяне на венец на гроба на Димитър Дамаскин в Араповския манастир – Асеновградско.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn