На 3 юни през 1950 г. за първи път е направено изкачване на осемхилядник – връх Анапурна

На 3 юни през 1950 г. за първи път е направено изкачване на осемхилядник – връх Анапурна е покорен от двама френски алпинисти. Това е станало три години преди някой да успее да се изкачи на най-високия хималайски връх – Еверест.

Анапурна е планиски масив с дължина 55 км в главния Хималайски хребет в западната част на Непал. Името „Анапурна“ буквално означава „пълна с храна“, но обикновено се превежда като „богиня на реколтата“. Най-високата точка на планинския масив е връх Анапурна I (8 091 м), с което се нарежда на десето място по височина в света измежду общо четиринадесет осемхилядници на Земята. Всичките те се намират в Азия – десет в Хималаите, и четири в Каракорум (наименованието е от тюркски произход и означава „Черни скали“) – планината е разположена на границата между три страни – Индия, Пакистан и Китай. В Каракорум има над 60 върха с надморска височина над 7000 м, включително втория по височина връх на Земята – K2, или Чогори, или Годуин Остен (след Еверест). Надморската му височина е 8 611 метра. В Каракорум се намира и най-големият ледник в Азия – Сиачен (Сианчен), с дължина 75 км и площ 1150-1200 кв. километра.

Масивът Анапурна се състои от следните върхове: Анапурна I, Анапурна II (7937 м), Анапурна III (7555 м), Анапурна IV (7525 м), Гангапурна (7455 м) и Южна Анапурна (7219 м).

За пръв път върхът е изкачен от Морис Херцог и Луи Лашенал в състава на френска експедиция, водена от Морис Херцог. Първото зимно изкачване пък е осъществено чак на 3 февруари 1987 г. от полските алпинисти Йежи Кукучка и Артур Хайзер. За първи път българи изкачиха върха на 28 октомври 1989 година. Това направиха Петър Панайотов, Огнян Стойков и Людмил Янакиев от северния базов лагер.

Йежи Кукучка (на полски: Jerzy Kukuczka, 24 март 1948 – 24 октомври 1989 г.), роден в Катовице (Полша), е полски алпинист. На 18 септември 1987 г. той става втория човек в света, след Райнхолд Меснер, който изкачва всички четиринадесет осемхилядници, с изключение само на един – Еверест, без използването на допълнителен кислород. В алпийските среди Кукучка е считан за един от най-добрите височинни алпинисти за всички времена. Той изкачва всички 14 върха с височина над 8000 метра за по-малко от осем години, (периодът за който Райнхолд Меснер ги изкачва е 16 години), постижение, ненадминато и досега. В рамките на този период Кукучка прокарва десет нови маршрута и изкачва четири върха през зимата. Той е част от елитната група на полските хималайски алпинисти, специализирана в зимните изкачвания. Той прокарва девет нови маршрута на осемхилядници, четири от които зимни (за сравнение Райнхолд Меснер има шест премиерни маршрута, нито един от тях зимен).

Името Анапурна буквално означава „пълна с храна“, но обикновено се превежда като „богиня на реколтата“.

Този връх има най-малко успешни изкачвания.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn