На 30 март 1842 г. д-р Кроуфърд Лонг използва за първи път анестезия при извършване на хирургична операция

На 30 март 1842 г. д-р Кроуфърд Лонг използва за първи път анестезия при извършване на хирургична операция. Американският физик, фармацевт и лекар завършва медицинско си образование в университета в Пенсилвания през 1839 г.

През 1275 г., докато правел опити с химически вещества, испанският лекар Раймунд Лулий получил бързо изпаряваща се, леснозапалима течност, която нарекъл „сладък витриол”. През 16 в. един лекар, роден в Швейцария и широко известен като Парацелз, накарал пилета да вдишват сладък витриол и забелязал, че те не само заспали, но и не усещали болка.

Както Лулий преди него, той не експериментирал с хора. През 1730 г. немският химик Фробений нарекъл тази течност етер, което на гръцки означава „небесен”, и така е известна до днес. Но щели да минат още 112 години, преди упойващите свойства на етера да бъдат напълно оценени.

И въпреки че Уилям Мортън е известен като човека, който прави първата демонстрация на анестезия с етер на 16 октомври 1846 г. в Бостън, САЩ, всъщност Крауфорд Лонг е признат за първия, който извършва хирургическа операция с анестезия. На 30 март Лонг за пръв път прилага анестезия с етер при операция за отстраняване на тумор.

По-късно д-р Лонг прилага същата анестезия при операция за ампутиране на крайник и при израждане на дете. Резултатите и наблюденията си от тези операции той публикува на страниците на специализирано списание през 1846 г.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn