На 4 юли 1916 г. е учреден Военноисторическият музей

На 4 юли 1916 г. е учреден Военноисторическият музей в София.
Националният военноисторически музей (НВИМ) е военен, научноизследователски и културно-просветен институт, административно подчинен на Министерството на отбраната. Той има статут на национална институция на България. Намира се на ул.Черковна 92.
С Указ № 39 от 1 август 1914 г. на цар Фердинанд при Щаба на армията се създава Военноисторическа комисия. В състава и влизат: музей, архив и библиотека.
Военният музей е третата общонационална музейна структура след разделянето през 1906 г. на първия български Народен музей на два музея – Археологически и Етнографски. Той обединява създадените след 1879 г. военноисторически къщи-музеи.
Първата експозиция на Главния военен музей е открита едва на 12 май 1937 г. на ул. Московска № 15, в сграда, дарена му от Софийското офицерско събрание.
През 1949 г. музеят е преименуван в Централен музей на народната армия. През 1950 – 1951 г. музеят е преместен на бул. Ген. Скобелев № 23 на значително по-голяма площ. През 1952 г. открива нова експозиция. От 1956 г. в музея започва работа реставрационно ателие.
След спогодба между правителствата на България и Унгария през 1967 г. колективът на военния музей създава единствения в чужбина Музей на Първа българска армия.
През 1968 г. получава статут на национална институция и променя името си на Национален военноисторически музей. Негови филиали стават Военноморският музей и Парк-музей на бойната дружба Владислав Варненчик във Варна.
От 1971 г. започва да издава научно списание Известия на Националния военноисторически музей. През 1975 г. за своята дейност в областта на науката, просветата и културата Националният военноисторически музей е награден с I степен на орден Кирил и Методий.
От април 2001 г. НВИМ се премества на нов адрес – ул. Черковна 92, символично завръщайки се към началото си през 1916 г., когато при създаването си е бил разположен в няколко стаи на Военното на Н.В. училище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn