На 5 април 1753 г. е основан Британският музей

На 5 април 1753 г. от частна колекция е основан Британският музей. През 2013 г. той е обявен за петият най-посещаван музей в света с близо 6,7 млн. посетители. Музеят възниква, когато през 1753 г. доктор Ханс Слоън преотстъпва на Великобритания огромната си колекция. Той е бил лекар и учен и е събирал литература и изкуство.

Парламентът решава да съхранява тази колекция под името „Британски музей“. Тогава той се помещава в къща на име „Мотагю Хаус” в лондонския квартал „Блумсбъри”. Поради непрекъснато нарастващия обем на колекцията, а също и поради големия брой посетители, през 1824 г. е решено музеят да се премести в нова, по-голяма, специално построена за него сграда — там се намира и до ден днешен.

С годините някои сбирки са изнасяни в други сгради — отново поради липса на място. Сградата на музея, която е завършена през 1848 г., има квадратни основи. Неин архитект е Роберт Смерк. Той покрива 13,5 акра и осигурява работа на 1200 човека.

Планирането на вътрешния двор на музея, който обхваща читалнята на някогашната Британска библиотека, е направено от известния съвременен архитект Норман Фостър. Покривът на вътрешния двор е конструкция от стъкло и стомана, която се състои от 1656 двойки стъклени плоскости, и е поставена през 2000 г. Вътрешният двор има площ 7100 кв. м и на практика е най-големият покрит площад в Европа.

Музеят показва днес около 6 милиона експоната, които документират културната история на човечеството от най-стари времена до днешния ден. Прочут е с египетските мумии, Розетския камък, мраморите на Елгин и др. съкровища. Поради липса на място складовете му също са препълнени с произведения на изкуството.

В библиотеката на Британския музей се намират повече от 7 млн. печатни книги, около 105 хиляди ръкописа, повече от 3 хиляди папируса. Тя е част от Британската библиотека.

Първоначално музеят е открит като сбирка на находки от Древен Египет, Древна Гърция, Асирия и други страни. Днес колекциите му обхващат период от античността, Средновековието и Ренесанса. В музея има много рисунки, гравюри, медали, монети и книги от различни епохи. Той има 10 раздела (доисторически, египетски, гръцки, римско-британски, средновековен,Ренесансов, източен, нумизматичен и др.) и Британската библиотека.

Разделът нумизматика включва монети и медали от различни страни и епохи, включително и древногръцки, древноримски, персийски и т. н., а също и кралската колекция на крал Джордж IV. Обширната етнографска колекция на Британския музей съдържа паметници на културата от Африка, Америка, Океания и др.

Входът в Британския музей е безплатен. Куриоз е, че на щат се водят 6 котки, чиято работа е да ловят мишки. От 1926 г. Британският музей издава списанието British Museum Quarterly.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn