На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето

На 7 април светът отбелязва Световния ден на здравето. Датата съвпада с деня на основаването на Световната здравна организация през 1948 година – специализирана междуправителствена организация на ООН по проблемите на здравеопазването.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до гражданите на всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Затова всяка година мотото на Световния ден на здравето е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация.

Универсално здравно покритие – това е мотото на Световния ден на здравето през 2018 г. Това означава до здравно обслужване и лечение да имат всички хора, независимо от финансовите възможности и затруднения.

Такава е целта на Световната здравна организация (СЗО) и международни здравни експерти.

Въпреки впечатляващия напредък в европейския регион на СЗО дори и най-напредналите държави не успяват да защитят гражданите си от финансови трудности, причинени от неформални плащания за здравни грижи, а най-тежкото бреме пада върху бедните и уязвими хора – казва в обръщение д-р Жужана Якъб – регионален директор на СЗО за Европа. И подчертава, че здравето не трябва да е лукс, с който се ползват привилегированите.

По последни данни неформалните доплащания на домакинствата в България  достигат 44,2% – и разбира се сме над средните стойности за Европейския регион на СЗО. По наднормено тегло и затлъстяване сме съпоставими с повечето европейци, но се оказва, че българите пият алкохол и пушат повече – отбеляза д-р Скендер Сила – ръководител на офиса на СЗО в България.

Стремежът на експертите е неформалните доплащания за здравни услуги да се сведат до 15%.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn