На 7 септември през 1998 г. е основана компанията Google

На 7 септември през 1998 г. е основана компанията Google.
Google Inc. (произношение: Гугъл) е американска интернет компания, чиято обявена мисия е „да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки“. Google е базирана в град Маунтин Вю, щат Калифорния. Към 15 юли 2010 г. в Google постоянно са заети 21 805 служители. Компанията разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час.
Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата гугол (googol), която е математически термин за единица последвана от 100 нули (10100). Днес, поради ежедневната употреба в английския език, думата google е добавена в Оксфордския английски речник и означава използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет.
Google Търсене е най-голямата търсачка в World Wide Web. Чрез различните си услуги Google получава над 200 милиона заявки всеки ден. На 30 декември 2005, след проучване сред потребителите на CNN, създаването на Google е обявено за най-значимото откритие на интернет. „Която и да е информация е на един Google разстояние.“ – този афоризъм (или не) описва най-точно значението му.
Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (американец от руски произход), докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 година. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага – Google Търсене – генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка). Сегашен главен изпълнителен директор е Ерик Шмид.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn