Незаконни адресни регистрации в половин България

МВР е установило нарушения при адресните регистрации в 14 от общо 28-те области в страната. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос на Димитър Делчев от Реформаторския блок, пише „Сега“.
Масовата смяна на настоящи адреси се прави заради предстоящия през есента вот за местна власт. Интересът към малките села е засилен заради промените в Изборния кодекс, които предвиждат селищата с над 100 жители да си избират кмет и всеки допълнителен глас може да промени резултата. За да имат право на вот в съответната община, пришълците трябва да са се регистрирали по настоящ адрес до 25 април.
През юни са извършени над 11 хил. проверки и са написани 636 акта за нарушения. Отделно от това са глобени 17 длъжностни лица. В Закона за гражданската регистрация (ЗГР) е записано, че размерът на глобите е между 100 и 500 лв. Установени са и 295 случая, в които на един адрес със съгласието на собственика са регистрирани три пъти повече от обичайно живеещите там.
Най-много актове – 172 – са написани от Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР), става ясно от справката. На второ място е Варна със 73 случая и Пловдив с 44 акта. Нарушения са установени още в Бургас, Видин, Монтана, Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Стара Загора, Ямбол, Шумен и Търговище. Общо в страната се водят 87 прокурорски проверки, като само през миналия месец са започнати 14 нови.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn