Не без размяна на реплики бе приет отчетът за дейността на Общински съвет-Панагюрище

11 редовни заседания е провел Общински съвет-Панагюрище за периода от 11.11.2015г. до 30.06.2016г., показа отчетът за дейността на местния парламент за посочения период, направен от председателя Христо Калоянов пред общинските съветници на заседанието им в четвъртък, 28 юли. Разгледани и приети са 171 решения, свързани с разпореждане с общинско имущество, общинския бюджет, устройството и развитието на територията на общината и на населените места в нея, образование, здравеопазване, социални услуги, благоустройството и др. Проведени са 103 заседания на постоянните комисии. Проблемите и потребностите на населението в общината са проучени и е утвърден стил за тяхното системно и последователно решаване, е посочено в отчета.

Има и пропуски, както от страна на колегите, така и от моя страна”, каза Калоянов и подчерта, че за в бъдеще би искал да въведе някои промени относно организацията на работата на Общински съвет, които касаят  електронния Общински съвет. „Ще се опитам да убедя всички вас, че по електронен  път е много по-лесно. Ние имаме възможност да работим дори дистанционно”, заяви Христо Калоянов. Той припомни, че последният път, когато се опитал да работят дистанционно при създаването на работната група за обсъждане на Наредбата за управление на отпадъците срещнал отпор от някои общински съветници и това не се осъществило. „Ще работя в тази посока и ще се стремя да убедя всички вас, че това е вариантът, който ще ни улесни работата“, коментира още Калоянов.
Общинският съветник от групата на Реформаторски блок Веселина Зумпалова – Ралчева репликира председателя Калоянов относно обявените от него намерения за преминаване към по-сериозно дистанционно управление на общинския съвет. „Бих адмирирала всякакви опити, но това което се случва до момента е по-скоро в обратната посока”, каза Ралчева и  предложи да бъде направено изменение в правилника, което да регламентира възможността на съветниците да отправят предложения и мнения дистанционно, по електронен път.
Общинският съветник от групата на БСП Станимир Велчев акцентира върху  липсата на развитие и усъвършенстване на демократичното начало в дейността на местния парламент. „Вместо да развиваме демокрацията, според мен в управлението на община Панагюрище има пълзящ авторитаризъм”, заяви Станимир Велчев.
Несъгласието си с Велчев по отношение на липсата на дебати и чертаенето на политики  изрази общинският съветник от групата на ПП ГЕРБ Христо Шиндаров.  Той подчерта, че този мандат дневния ред на предстоящите сесии е изчистен 7 дни преди заседанието на местния парламент.
„Не смятам, че сме нарушили демократичните устои, публичност има и това се вижда в публикациите на местни медии, които отразяват решенията на местния парламент”, каза в отговор на упрека, отправен от Велчев председателят на Общински съвет Христо Калоянов. Той отхвърли и обвиненията за неуважение към институцията Общински съвет, като подчерта, че на заседанията на постоянните комисии присъстват както кметът и неговия екип, така и представители на различните отдели в общината.
„Нашата задача е да проучваме нуждите на хората и да работим в тази посока”, каза в заключение Калоянов.
Още по темата  – в новия брой на вестник „Оборище“ на 3 август.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn