Не посегателство, а зазимяване е причината за свалените кранчета на новосъградените чешми

Свалените кранчета на новопостроените чешми в Панагюрище предизвикаха притеснение у редица жители на общината и съмнения за недобросъвестно посегателство. Оказа се, че няма повод за притеснение. Кранчетата са свалени и съхранени от служители на „В и К – П” ЕООД, Панагюрище. „Това се прави с цел зазимяване на чешмите, а през пролетта кранчетата ще бъдат поставени на местата си. Ако сред тях има дефектирали, те ще бъдат заменени с нови”, каза управителят на водоснабдителното дружество Марин Вулев.
Припомняме, че чрез дарителския проект на фондация „Цоцорков род” бяха съградени 70 чешми на територията на общините Панагюрище и Стрелча.
През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми, припомниха от ВиК-то. Ширещата се практика, че ако се оставят да текат или капят, външните чешми няма да замръзнат, е погрешна и води до аварии и разхищаване на вода. Най-добре е водата към външните чешми да бъде спряна от спирателния кран, да се източат тръбите и да се махнат всички маркучи, препоръчаха от местното водоснабдително дружество. Удачно е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат. Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне в тях на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn