Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците, съветват от полицията

В навечерието сме на светли празници. За тяхното нормално протичане от структурите на ОДМВР-Пазарджик и РДПБЗН-Пазарджик са предприети поредица от мерки.

Осигуряване на пътната безопасност:

Очаква се в последния работен ден преди празниците и в последния ден от тях изключително засилен трафик по посока от столицата към периферията на страната, както и към туристическите центрове на територията на областта: Велинград, «Цигов чарк», «Свети Константин», Юндола, Стрелча. По основните и най-натоварени пътни отсечки ще бъдат разположени допълнително екипи на сектор «Пътна полиция» и районните управления. Това се прави с цел при необходимост да се съдейства на водачите за нормално придвижване в натоварения трафик. Униформените имат и за задача да следят активно за състоянието на пътната мрежа и да са в непрестанна връзка с Областно пътно управление в Пазарджик, общинските администрации и фирмите отговорни за поддържането на пътищата и снегопочистването.

Осигуряване на обществен ред и противодействие на престъпността:

Служители на криминална полиция, полицейски и младши-полицейски инспектори, както и автопатрули по охрана на обществения ред ще имат засилени дежурства по време на Рождество Христово и Нова година. Целта е да не се допускат посегателства над собствеността на гражданите, над техния живот и здраве. През деня в централната градска част и пешеходните зони на областния град и общинските центрове да има разположени пеши патрули. Препоръчваме ако отсъствате от дома по време на празниците да укрепите добре врати и прозорци на тераси, избени и санитарни помещения, гаражни клетки. Не съхранявайте пари и ценности в жилището си или ако го правите, нека да е на труднодостъпни и нетрадиционни места. Не публикувайте в социалните мрежи данни за вашето отсъствие от жилището. За пореден път предупредете своите възрастни близки и роднини за опасността от телефонни измами и често им се обаждайте.

Пожарна безопасност:

Огнеборците съветват да не оставяте включени без надзор отоплителни уреди, светеща украса на елхи или прозорци в дома. Гражданите да бъдат особено бдителни при използването на пиротехнически изделия в новогодишната нощ. Припомняме, че употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.

Когато при възпламеняване на пиратки, римски свещи, пиротехнически батерии, в близост до лицето или в затворени помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Особено опасна и тревожна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn