Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците, съветват от полицията

Предстоят светли и очаквани празнични дни. За да могат те да преминат без инциденти и при добър обществен ред и пожарна безопасност структурите на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик са предприели поредица от мерки.

Сред основните приоритети на всички служители от пътна и охранителна полиция е осигуряване на пътната безопасност. Очаква се много интензивно движение по АМ „Тракия” по посока от столицата към останалите части от страната, както и по главните пътища водещи към Пловдив, Велинград, Пещера, Панагюрище. В тази връзка по тези пътни артерии в рамките на обслужваната територия ще бъдат разположени максимален брой  полицейски екипи, в това число и служители на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. Те ще имат за задача да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони. Служебните автомобили ще се движат с включена светлина сигнализация. Освен това екипите ще следят и контролират изпълнението на забраната за движение на МПС над 12 тона на 23 декември, за времето от 14 до 21 часа и на 26 декември, за времето от 12 до 20 часа, съгласно заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В пътните участъци със стеснения поради ремонтни дейности или с въведена друга организация на движението също ще има полицейски екипи, които ще обезпечават пропускателната възможност и при необходимост ще регулират движението.

 

Автопатрулите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.

 

Във връзка с предстоящите празници РДПБЗН – Пазарджик извърши проверки относно предприемане на допълнителни организационни и превантивни мерки за осигуряване на пожарната безопасност в 118 обектите на територията на областта ангажирани с тържествените чествания на предстоящите празници. При проверките бяха връчени 4 бр. Разпореждания за отстраняване на констатирани нередности. Няма съставени актове за установяване на административни нарушения.

 

 

 

ПРЕПОРЪКИ !!!

 

 

ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ДЖЕБЧИИ

 

Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите в дните на големите празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната еуфория, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли и мобилни телефони в задният джоб на панталоните или чантички през рамо. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

 

 • Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си.
 • Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото.
 • Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.
 • За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление
 • Криминалистите, работещи в районното управление добре познават джебчиите – при своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити. Не е изключено да се подвизават и гастрольори от други населени места.

 

АКО ЩЕ ПРАЗНУВАТЕ ИЗВЪН ДОМА

 

. Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.

 • Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не използвайте социалните мрежи като Фейсбук и Туитър за да информирате, че в момента не сте си в къщи.
 • Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете доверени съседи да наглеждат дома Ви.
 • В никакъв случай не оставяйте в жилището си големи суми пари, бижута, скъпи предмети и вещи.

 

АКО ВИ ПРЕДСТОИ  ПЪТУВАНЕ С АВТОМОБИЛ

 

 • В никакъв случай не сядайте зад волана, ако сте употребили алкохол.
 • Нека по празниците шофира най-опитният водач. Натовареният трафик в празничните дни не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
 • Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града към малките населени места или курортните центрове Не предприемайте рискови маневри и изпреварвания.
 • Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.
 • Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети, задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

 

СЪВЕТИ НА ОГНЕБОРЦИТЕ:

 

Предстоят Коледните и Новогодишните празници. Празничното настроение  не бива да се помрачава от инциденти с възникнали пожари и запалвания. В тази връзка Ви съветваме да се обърнете внимание на изправността и правилната експлоатация на отоплителните и нагревателни уреди. Същите трябва да са пожарообезопасени и да не се оставят без надзор.

Игрите и забавленията на децата често крият опасност от възникване на пожари. Необходимо е да се упражнява постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е изключително опасно. Много от пиротехническите средства – пиратки, фойерверки и други подобни, са пожароопасни и не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др., а също така и до нараняване на хора.

При употребата  на пиротехнически средства и  украса на елхите  е необходимо:

 • Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;
 • Използваните ел. гирлянди и лампички не трябва да са самоделно направени. Същите не бива да се оставят включени без надзор;
 • Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места. Необходимо е да се разясни на децата опасността от детската игра с огън Оставянето на деца без надзор сами в жилищата, а още повече заключени е опасно;
 • Не допускайте деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия!
 • Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места;
 • Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия;
 • Бъдете отговорни, когато държите запалени свещи в църквите. Пазете околните хора и имуществото.

Не забравяйте, че при пожар телефонът за спешни повиквания е 112.

 

 

ОДМВР и РД ПБЗН- Пазарджик желаят на всички жители и гости на областта весели и изпълнени с приятни изживявания празнични дни !

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn