Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците, съветват от полицията

Предстоят едни от най-очакваните празници през годината, а именно Рождество Христово и Нова година. За да могат тези светли дни да преминат без инциденти, при добър обществен ред и пожарна безопасност структурите на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик са предприели комплекс от мерки.

Сред основните приоритети на всички служители от пътна и охранителна полиция е осигуряване на пътната безопасност. Очаква се доста интензивно движение и натоварен трафик на АМ „Тракия”, по посока от столицата към останалите части от страната, както и по главните пътища водещи към Пловдив, Велинград, Пещера, Панагюрище. В тази връзка по тези пътни отсечки в рамките на обслужваната територия ще бъдат разположени максимален брой полицейски екипи, в това число и служители на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. Те ще имат за задача да следят пътната обстановка, атмосферните условия и състоянието на настилките, да подпомагат движението за недопускане на автомобилни колони. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими с технически средства, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи, шофьори с рискови маневри и агресивно шофиране.

По линия на противодействие и превенция на криминалната престъпност са планирани полицейски дейности насочени основно към опазване на собствеността на гражданите. Апелираме към хората, които ще напуснат домовете си за празниците, да не оставят пари и ценности, дори да имат скъпи заключващи системи и СОТ. Нека информират за отсъствието си само най-близките, а ако съседи дочуят съмнителен шум и присъствие на хора в съседното жилище при отсъствието на обитателите му нека незабавно сигнализират в близкото полицейското управление или на телефон 112. Пътуващите в градски транспорт да бъдат бдителни за джебчии, а в магазини и ресторанти да не оставят вещите си без надзор. Униформени и цивилни служители ще присъстват в районите около големите хипермаркети в общинските центрове и областния град. Очаква се струпване на много граждани около тези търговски обекти, а това е идеалната атмосфера за извършителите на джебчийски кражби или грабежи.

Текат засилени проверки, свързани с контрола на общоопасните средства. Проверени са всички обекти имащи право да извършват търговия с пиротехнически изделия. Припомняме, че законът забранява продажбата на пиротехника от категория F1 на деца под 12 години, от категория F2 – на младежи под 16 години и съответно изделията от категория F3 не могат да се продават на лица под 18 години. Търговската дейност с пиротехнически издалия трябва да се извършва само в лицензирани магазини.

Във връзка с предстоящите празници инспектори от РДПБЗН – Пазарджик извършиха проверки относно предприемане на допълнителни организационни и превантивни мерки за осигуряване на пожарната безопасност във всички обекти на територията на областта ангажирани с тържествените чествания на предстоящите празници.

Противопожарни препоръки

Покрай предстоящите Коледни и Новогодишни празници не трябва да се подценява риска от възникването на пожари и други инциденти. За това е необходимо спазването на някои правила за недопускане на пожари.

За осигуряване на нормалното протичане на празниците и предотвратяването на инциденти, които могат да помрачат празничното Ви настроение, РДПБЗН-Пазарджик Ви предоставя следните основни мерки за безопасност:

 • Обърнете внимание на изправността и правилното ползване на отоплителните и нагревателни уреди. Същите не трябва да се оставят без надзор!
 • Обърнете внимание на използваната от Вас украса и нейното състояние. Проверете добре техническото състояние на кабелите на лампичките и щепселите, както и тяхната изправност. При външно окачване на лампички избягвайте използването на пирони или скоби, които могат да наранят окабеляването и да увеличат риска от пожар. Използваната електрическа украса не бива да се оставя включена без надзор.
 • За да запазите по-дълго вашата Коледна украса е важно местоположението на Коледната елха да бъде безопасно поставена (независимо дали елхата е естествена или изкуствена), не трябва да бъде в непосредствена близост до камини, други отоплителни или нагревателни уреди, както и до горими материали.
 • По време на празниците използването на открит огън, фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства е завишено. Необходимо е да прочетете внимателно инструкцията за ползване на изделието. Пиротехническите средства са пожароопасни и не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в съседни тераси, дворове, сгради и др. както и до нараняване на хора. Да не се използват на закрито и да не се насочва срещу хора, и горими материали!
 • Складираните горими вещи и материали, както и леснозапалими течности на тераси, крият опасност за възникване на пожари, вследствие от попадане на фойерверки, незагасени цигари и друг вид небрежно боравене с огън.
 • Необходимо е да се упражнява постоянен родителски контрол. Не разрешавайте на деца да си играят с кибрит и запалки, ракети, пиратки, разяснете опасностите от пиротехническите изделия и вредите от пожар.
 • В сгради за масово събиране на хора е необходимо евакуационните пътища да се поддържат свободни за преминаване и изходите да са отключени.

 

Как да действаме при евентуално възникване на пожар?

 

При пожар в жилищен блок:

 • Ако пожарът е над вашия етаж: Затворете вратите, прозорците и слезте по стълбището на улицата. След потушаване на пожара, проверете дали няма щети от изтеклата вода.
 • Ако пожарът е под вашия етаж: Ако стълбището не е задимено – евакуирайте се по него, след като затворите прозорците и вратите на апартамента си. Ако стълбището е задимено, уплътнете пролуките на вратите с плат или хартия – по възможност влажни. Обадете се за местоположението си и изчакайте спасителните екипи да ви открият.
 • Ако пожарът е на вашият етаж или във вашият апартамент/къща: Без да поемате излишен риск – опитайте се да загасите пожара с пожарогасител или с подръчни средства. Ако забележите, че той се разпространява към горната част на помещението или в посока изхода спрете гасенето и незабавно избягайте навън. При възможност затворете прозорците и вратите на помещенията преди да ги напуснете. Излезте бързо навън. За евакуация използвайте евакуационните стълбища или аварийните такива.

 

В помещение за масово събиране на хора:

 • Бързо и спокойно се евакуирате по стълбището или коридора, ако те не са задимени. Без излишна паника се ориентирайте към изхода на помещението и сградата или най-близката безопасна зона (тераса, балкон)

В никакъв случай не използвайте асансьорите при евакуация. Ако сте в асансьор по време на пожара спрете на най-близкия етаж и го напуснете.

Ако при Вашата евакуация евакуационни пътища са задимени, започнете да се движите възможно най-ниско, защото там температурата е по-ниска и видимостта е по-добра.

При невъзможност да напуснете Вашето жилище, в следствие на дим или висока температура, отидете в банята, затворете вратата, поставете мокри кърпи под вратата и изчакайте служителите от пожарната.

ПРИ ПОЖАР НЕЗАБАВНО ПОДАЙТЕ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112!

Служителите от ОДМВР и РД ПБЗН- Пазарджик желаят на всички жители и гости на областта весели и изпълнени с приятни изживявания празнични дни !

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn