Нито един жител на Бъта не дойде на срещата с кмета на община Панагюрище

В едностранна се превърна планираната за вторник, 21 юли, съвместна среща между жители на Бъта, управителят на Водното дружество и кмета на община Панагюрище Никола Белишки, на която трябваше да бъде обсъден повдигнатият от живеещите в панагюрското село проблем относно калната и негодна за пиене според тях вода, течаща в чешмите им. В уречения час 17:00, в сесийната зала на Общинска администрация бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, кметът на село Бъта Георги Александров и главният счетоводител на „В и К – П“ ЕООД , гр. Панагюрище Динчо Маринов, но ответната страна – жителите на село Бъта отсъстваха. Не дойде и специално поканеният да присъства на срещата журналист на Нова ТВ Благой Бекриев, който заедно с екипа на националната медия даде още по-голяма трибуна на наболелия за панагюрското село проблем, но журналистът дори не отговори и на телефонното повикване от градоначалника. Залата остана празна и въпреки това тримата присъстващи коментираха ситуацията пред Oborishte.bg.
За пореден път се доказва, че когато няма основания или са недостатъчно мотивирани или безпочвени такива претенции, това е резултатът – празна зала. Ние не се крием, не бягаме от отговорност, а напротив, правим всичко да наваксаме изпуснатия, може би над 50-годишен период за инвестиции във водопроводната мрежа по населените места. Проблемите ги знаем, и те не са само в село Бъта, а във всичките 8 населени места в общината”, каза градоначалникът Белишки.
„Не е малко направено за жителите на селото през последните 3 години и половина. Живеещите във високите части нямаха вода, хората бяха на режим, в последствие ние променихме схемата на водоподаване чрез Маришкия водопровод. Това е първото село, за което ние изработихме проект и монтирахме хидрофорна уредба, което доведе до нормализиране на водоподаването във високите части на селото.“, допълни още Никола Белишки.
Градоначалникът даде статистика, която дава и отговор на въпроса защо не може да инвестираме повече в село Бъта. „В селото загубите за 2014 година възлизат на 81%. Едва 1/5 от подаденото водно количество се инкасира, всичко останало е загуби в остарял водопровод и неправомерно отклонение, иначе казано кражби. След извършените проверки в село Бъта до момента са отстранени 9 броя незаконни отклонения, съставени са актове за над 8 000 лева и въпреки всички усилия, които влагаме там, не са достатъчни, за да преодолеем тази криза.“, коментира кметът Белишки.

prazna zala
„Съжалявам, че най-заитересованата страна отсъства от залата и смятам че няма да е много коректно да коментирам темата“, каза кметът на село Бъта Георги Александров и заяви още: „Ако водата е с променен цвят, това не означава, че тя е опасна за живота и здравето на хората, които я консумират. В случая говорим, че са променени нейните органолептични свойства, което в никакъв случай не я прави негодна за пиене.”
Той се позова на Наредбата за качествата на водата, предназначена за питейно – битови цели, в която е описано кога, как се взимат, от къде се взимат проби, какви изследвания се правят на водите, за да бъдат пуснати те във водопроводната мрежа на което и да е населено место.
„При нас непрекъснато се разработват планове, съвместно с РЗИ-Пазарджик за постоянен контрол на качествата на водата, която доставяме“, заяви Динчо Маринов и от името на ръководството на „В и К“ ЕООД се извини на жителите на общината за причиненото неудобство по време на авариите. Подчерта, че технологично не е възможно да не попадне нещо и да се промени цвета на водата.
Маринов обясни, че след одобрение на Общински съвет- Панагюрище в момента тече изработването на система за мониторинг, която ще обхване цялата водопроводна система на община Панагюрище за контрол и за следене състоянието на всички резервоари в общината, започвайки от кладенците на Марица, достигайки до Панагюрски колонии. След изграждането на тази система ще има възможност за бърза реакция при установяването на течовете и съответно за тяхното отстраняване.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn