Новата си стихосбирка представя днес в Панагюрище Иван Станчев

Новата си стихосбирка „Аз, Юда, споделям ви” ще представи на 12 юли поетът Иван Станчев. Събитието ще се състои в голямата зала на Народно читалище „Виделина – 1856” от 18:00 часа. Книгата е издадена по проект за финансиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество ведно”.

Иван Станчев е роден на Нова година през 1963 в Панагюрище. Завършва “Българска филология” в Шуменския университет с курсова работа по “Диалектология на панагюрския говор” и “Режисура” в НАТФИЗ с дипломна работа – оперетата “Малката кибритопродавачка”

Негови стихове са публикувани в различни вестници, списания и литературни сборници, звучали са в радио и телевизионни предавания, има награди от литературни конкурси, носител е на Златен медал за поезия.

Автор е на стихосбирката “Дяволден”/1992г/, на фотостихосбирката “Мед с привкус на тамян или любов по време на СПИН”/1995г/ с благотворителна премиера-концерт в НДК, на лирическата антология “От икебана дървесата ги боли”/2015г/, а едноименното хорово изпълнение участниците в социалната мрежа “Фейсбук” възприемат като Реквием за загиналите във Фукушима. Това стихотворение и други с такава стихотворна форма познавачи я намират за оригинална в литературата. Има популярни песни по негови музика и стихове. И години с небивал успех всеки сезон спектаклите за талантливи деца и възрастни “Звезди пред прожектора”. Участвал е в художествени изложби и пленери. Намирането на картината му “поп Богомил” я приемат знаково за промяната в държавата и българската мисия.

Общественик и културен деятел, създател на фондация “Съкровищата на Панагирик”, връчваща наградите “Златната амфора”, “Златната фиала”, Националната награда на името на Павел Бобеков, инициатор е за провеждането на конкурса за млади оперни гласове “Елена Николай” и една от наградите, която се връчва по негова инициатива и изключителни права е Националната литературна награда “Нешо Бончев”…

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn