Нова икона на Св. Спиридон обогати панагюрския храм „Св. Въведение Богородично“

С нова икона на Св. Спиридон се обогати панагюрския храм „Св. Въведение Богородично“. Иконата бе тържествено осветена на 31 януари от архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия свещеноиконом Атанас Манолов в съслужение със свещеници от Панагюрска духовна околия. Припомнено бе житието на Св. Спиридон.

В продължение на седмица иконата на Св. Спиридон гостува в другата панагюрска църква „Св. Георги Победоносец“ , към момента отнове се намира храма „Св. Въведение Богородично“.

Иконата е изработена от иконописеца Димчо Димчовски по заръка на отец Манолов.

Иконописците Антония и Димчо Димчовски живеят и работят в малкото планинско село Гостилица. Създават своите икони от 1984 г. използвайки стари и забравени иконографски техники на старите майстори. Те работят в традиционния византийски стил, от миниатюра до императорски икони, използвайки злато, сребро, обков, емайл, перли, полускъпоценни камъни. Димчовски съживяват изгубени технологии като синаийски нимбове, гранаре, гратаре, пробастър, чеканка и др.Техни произведения обаче са обиколили света. Представяни са на изложби в Германия, САЩ, Мексико, Колумбия, Кипър, многократно в Италия. Инициатори и учредители на Българското иконографско сдружение.

Припомняме, че преди около 6 години, изключително ценната за православния свят реликва – обувката на Свети Спиридон, бе дарена на храма „Свето Въведение Богородично” в Панагюрище от митрополита на Керкира Нектарий. Това се случи на 1 август 2015 година по време на отслужената Архиерейска Света литургия от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужие с митрополит Нектарий и Знеполския епископ Арсений. „Новото духовно богатство на Панагюрище, така нарече митрополит Николай обувката на Свети Спиридон, и заръча на панагюрци да почитат всяка година великия православен Светия.

Житието на светеца разказва, че той е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Бил винаги смирен по сърце и благ по живот. Станал епископ в кипърския град Тримитунт и взел участие в Първия вселенски събор в Никея. Скоро след като станал епископ, св. Спиридон се прославил с чудотворна дарба. Постоянно при него идвали болни за помощ и изцерение, изгонвал демони, съкрушавал идолите, възкрeсявал мъртви, царе и народ му оказвали почит, но светият мъж ревностно пазел смиреното сърце, защото знаел, че земната слава е нищожна. В епископския си сан той запазил своите прости обичаи: избягвал всякакъв разкош, продължавал да се занимава със земеделие и сам заедно с жътварите жънел своите ниви; във всяко време бил достъпен за бедните, като употребявал за подпомагане всичко, което имал – давал помощи и съвети, поучавал с прости думи, пълни с любов и божествена мъдрост.

С Божията благодат честните мощи на Св. Спиридон пребивават нетленни. Особено забележително е, че тялото му се е съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. Удивителен факт е, че тялото на светителя има постоянна телесна температура от 36,6 градуса. Мощите му се пазели в Тримитунт до средата на VII в., когато поради набезите на нашественици били пренесени в Константинопол. През 1453 г. при превземането на Константинопол от турците мощите били пренесени на о. Керкира (Корфу), където се намират и до днес.

Според местните жители именно благодарение на него Корфу никога не е бил завладяван от османските турци. Мощите на Св. Спиридон се съхраняват в сребърен саркофаг в самата църква „Св. Спиридон“ в Керкира (гръцкото име на Корфу). Всяка година мощите му се изнасят за поклонение, само три пъти годишно – на Великден, на 11 август – датата, на която Св. Спиридон е спасил острова от нападението на турците, и на празника му – 12 декември. На два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите му. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден-днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn