Новите цени на тока-ясни до петък

Новите цени на тока ще станат ясни до петък. Токът няма да поскъпне само ако правителството вземе допълнителни мерки и се намерят резерви, каквито в момента няма, по думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

С новото си предложение за цената на тока от 1 юли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разбуни духовете и повдигна въпросите кой всъщност трябва да плати сметката за дефицита в системата. Представители на различни индустрии предупредиха за покачване на цените на крайните продукти и фалити на компании.
За предотвратяването на поскъпването на тока както за бита, така и за бизнеса, ще помогнат мерките, които са предприети по отношение на ВЕИ-тата, стана ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Пред Нова ТВ той обясни, че от февруари догодина вече няма да има преференциални цени за производството на т.нар. „зелена енергия“. От този момент нататък всеки, който иска да си построи ВЕИ-централа, ще трябва да се състезава с останалите производители и да продава тока си на пазарни цени, което е регламентирано с промените в Закона за енергетиката.

В петък Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведе заседание, на което ще бъде определена цената на природния газ за следващото трето тримесечие на 2015 г. Цената ще влезе в сила от 1 юли 2015 г.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn