Нови две книги на Дида Гемиджиева

Излязоха от печат две нови книги на Дида Гемиджиева, удостоена през 2013 година със званието „Творец на Панагюрище“. Госпожа Гемиджиева е член на Съюза на свободните писатели в България и досега е издала над 20 книги в стихове и проза.

По проекта на Общината за финансиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно“ за 2021 година, току преди започване на новата учебна година, бял свят видя деветата книжка от поредицата за деца „Здравей, хлапе!“. Тя ще зарадва всички първокласници в града ни като дарение от авторката, с пожелание за здраве на всички ученици и техните родители. Книжката съдържа 54 избрани и нови стихотворения за деца, посветени на родината, природата, учението, приятелството, историята и красотата на родния ни град. Книжката ще бъде връчена заедно с букварчето и първата читанка в деня на откриването на новата учебна година на 148-те първокласници.

Втората нова книга на госпожа Гемиджиева със заглавие „Диханието“ от започнатата нова поредица за възрастни „Лудоречие“, ще провокира вниманието на панагюрци този път не с хумористични разкази на панагюрски диалект, а с тема не по-малко важна от тематиката на досегашните и сборници с разкази. Книгата съдържа 10 повествования за трагични събития от най-новата история на града ни. Това не са криминални разкази с детективски и полицейски разследвания. Трагедията на убийствата и самоубийствата в Панагюрище е разгледана през призмата на психологическия анализ в търсене причината за Злото и състрадание към невинните жертви и техните близки.

Книгата е пропита с хуманизма на авторката, която в годините на Covid пандемията и в навечерието на своята осемдесетгодишнина не спира да пише и издава книги, пронизани от любов към хората на святото и родно Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn