Нови девет заразени с коронавирус в София. Общо случаите в България вече са 16, като един пациент почина

Установени са нови 9 лица с коронавирус, всичките са от София, каза по време на редовния брифинг пред ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния кризисен щаб срещу коронавируса.

Общо случаите в България вече са 16, като един пациент почина.

Новите 9 случая са установени на базата на 99 изследвани проби във ВМА и Националната лаборатория. Заразените са с най-различна история и в различни възрастови групи, поясни ген. Мутафчийски. Сред тях са 4-има, които са карантирани в Белодробната клиника. Те са без клинични оплаквания.

Пробите са взети и от амбулаторни пациенти, които вече са извикани – двама за ВМА, едната е лежащо болна. Тя е от компанията на предишната положителна проба, „заедно са били на почивка, на тези конгреси“, отбеляза ген. Мутафчийски.

Втората приета от групата, която е „Лондон-Испания“, е в по-тежко състояние – има двустранна бронхопневмония, докато колежката ѝ е в леко състояние.

Състоянието на другите е задоволително.

Работи се по издирването на хората, които са били в контакт с 9-те лица, сигурно повече от 200 души, които не могат да се установят за един час, каза ръководителят на кризисния щаб. Издирват се от столичната РЗИ и полицията.

В сряда, 11 март, бе установен 7-ият вирусоносител у нас – лекарката на 62 години, която е била на конгрес в Испания. При съобщаването за този случай ген. Мутафчийски каза, че състоянието на жената е добро, не е контактувала в България с пациенти, като последното й посещение на работното място е на 22 февруари. След тази дата тя е посетила два конгреса – в Англия и в Испания. Завърнала се е преди няколко дни в България с грипоподобни симптоми.

Пациентът в „Пирогов“, при който беше установен коронавирус, е в стационирано състояние, няма влошаване, нито подобряване. За болните в Габрово и Плевен няма негативно развитие на симптоматиката, каза още ген. Мутафчийски.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn