Нови изисквания за по-здравословни храни в детските градини и училищата

Храните в детските градини и училищата трябва да са произведени само по БДС и утвърдени стандарти, съобщава Министерството на земеделието и храните.
Според нова наредба, публикувана на 3 ноември в Държавен вестник, киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения трябва да бъдат произведени по БДС. Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.
Месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация.

С текстове в наредбата се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.
Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните, които консумират децата.
До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната обаче, това става задължително, като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn