Нови 8 са заболелите от остър вирусен хепатит в област Пазарджик за седмица, има и два случая на остра вяла парализа

Нови 8 са заболелите от остър вирусен хепатит А, Б, С и Д (неопределен) за периода 9 – 15 октомври, а през предишната седмица броят на установените случаи беше също 8, с което от началото на месеца са най-малко 16. Това сочи информация на Националния център по обществено здраве и анализи. Припомняме, че 25 бяха с тази диагноза в областта през предишния месец септември. Двама пък са заболелите през периода 9 – 15 октомври от остра вяла парализа (при деца до 15 години) и един от дизентерия (шигелоза).

 Острата вяла парализа е вирусно заболяване, който най-често се засича при тийнейджъри. Първоначалните симптоми напомнят на грип. На втория или третия ден вече се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени.

Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато на време заболяването е напълно лечимо. Може обаче да има и трайни последици, предупреждават лекарите.

Освен инфекционисти, при лечението на вируса се ангажират ортопеди и рехабилитатори, защото е необходимо възстановяване на засегнатите мускули. Острата вяла парализа се причинява от полиомелитен вирус. Най-сигурната профилактика е ваксината. В България тя е част от задължителния имунизационен календар.

 

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn