Ново духовно богатство за Панагюрище

Светата литургия бе и в памет на загиналия преди две години млад мъж от Панагюрище

Изключително ценна за православния свят реликва – обувката на Свети Спиридон, бе дарена на храма „Свето Въведение Богородично” в Панагюрище от митрополита на Керкира Нектарий. Това се случи днес по време на отслужената Архиерейска Света литургия от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужие с митрополит Нектарий и Знеполския епископ Арсений. Кметът на община Панагюрище уважи литургията и дари митрополит Нектарий с надбедреник и икона на Света Богородица.

spi

79988

Литургията в Панагюрище бе по повод празника на св.мчци Седем братя Макавей – Произхождение (изнасяне) на Светия кръст и постави началото на програмата на богослуженията през Богородичния пост на митрополит Николай.

s kmet vladika zaedno duhovni hora

Богослужението днес бе и в памет на загиналия преди две години в Гърция панагюрец Георги Костов. Митрополитът на Керкира е бил негов духовен наставник. Скърбим от тежката загуба на Георги, но се утешаваме с вярата, че сега душата му е още по-близо до Бога, каза митрополит Нектарий в присъствието на близки на загиналия млад мъж и на всички дошли на литургията, като припомни, че Георги е бил отдаден на служба на Бога и Неговата любов.
Висшите духовници дадоха причастие на деца и възрастни. Ангелогласният Пловдивски митрополитски хор огласи с песнопенията си панагюрския храм. Десетки миряни целунаха новото духовно богатство на Панагюрище, както  нарече митрополит Николай обувката на Свети Спиридон, и заръча на панагюрци да почитат всяка година великия православен Светия.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn