Ново признание за таланта и куп отличия за танцьорите от ПФТС „Тангра”

С 4 златни медала, 3 специални награди и грамоти за отлично представяне се завърнаха танцьорите от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра” при Народно читалище „Искра-1872” – Попинци, с ръководител Мария Терзийска, от Пети национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор” в с. Царевец, общ. Свищов. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата. Медийни партньори са Българска национална телевизия и Българско национално радио. В четирите фестивални дни, от 27 до 30 август, тази година се изявиха над 5000 участника от цяла България.
На 29-ти и 30-ти август 2015год. „Тангра” участва за първа година в него и грабна първите три места в категория „Обработен фолклор”, разказа секретарят на читалището в Попинци Донка Шопова.

Танцьорите участват във фестивала с шест танца, от различни етнографски области и са отличени с три златни медала и в трите възрастови групи – до 12, до 18 и над 18 години. Четвъртият златен медал бе връчен на художествения ръководител на състава Мария Терзийска за „Най-добра работа с деца”.Специална грамота за участие получи и най-малкият танцьор на „Тангра” Моника Терзийска.

tangra
На 30 август танцьорите от ПФТС „Тангра” участваха в гала концерта по награждаването на отличените състави в НФФ „Фолклорен извор”. Сред бурните аплодисменти на публиката, журито и официалните лица Мария Терзийска получи лично многобройните отличия и поздравления за състава. Кметът на с. Царевец Генчо Генчев поздрави танцьорите с отличното им представяне и връчи специална грамота за най-многоброен състав, с най-много изпълнения в конкурсната програма, сподели още Донка Шопова.
„Благодарим Ви за участието и затова, че ни направихте съпричастни на вашия талант. Пожелаваме ви одухотвореност, с която да творите и да популяризирате българския фолклор”, казва председателят на журито  Юлия Цанкова, при връчване на част от наградите.

tangra 1
 Освен четирите златни медала танцьорите от „Тангра” получиха и специална грамота и ваучер на стойност 400 лева за изработване на народни костюми от Ателие за народни костюми „Балкан фолк” – гр. София, партньор на тазгодишния фестивала. Ваучерът бе връчен лично от управителя на „Балкан фолк” Борис Димитров.
Специална грамота и награда за изработване на 50 броя комплекта шапки и тениски с рекламното лого на състава присъди Рекламна фирма „GIFTS ADV”, с управител Ивайло Герасимов.
Много награди и отличия, много песни, танци и приятни емоции белязаха творческия сезон и последното лятно фестивално участие на талантите от ПФТС „Тангра”. Отново заслужено признание за художестpftc tangraвения ръководител на състава Мария Терзийска и поздравления за ентусиазма и положения труд към децата.
ПФТС „Тангра” и ръководството на НЧ „Искра-1872” изказват своята специална благодарност към кмета на село Попинци Нона Загорска, финансирала пътуването и придружила състава до гр. Свищов.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn