Нов случай на остра вяла парализа е регистриран в област Пазарджик

Още един нов случай е регистриран в областта на остра вяла парализа (при деца до 15 години) през миналата седмица от 1 до 7 май, сочи справката на Националния център по обществено здраве и анализи. С него през последните две седмици стават три. От остър вирусен хепатит А, В, С и Д неопределен е заболял един, а двама – от варицела. От справката на НЦОЗА се вижда още:

– гастроентерит, ентероколит – 1

– колиентерити (ешерихиози) – 1

– салмонелоза – 2

***

Острата вяла парализа е вирусно заболяване, което най-често се засича при тийнейджъри. Първоначалните симптоми напомнят на грип. На втория или третия ден вече се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени.

Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато на време заболяването е напълно лечимо. Може обаче да има и трайни последици, предупреждават лекарите. Освен инфекционисти, при лечението на вируса се ангажират ортопеди и рехабилитатори, защото е необходимо възстановяване на засегнатите мускули. Острата вяла парализа се причинява от полиомелитен вирус. Най-сигурната профилактика е ваксината.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn