НОИ ще изплаща преизчислените пенсии от 7 юли

От този петък започва изплащането на увеличените с 2,4 процента пенсии за трудова дейност, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ).
Актуализирането обхваща пенсиите, отпуснати до края на 2016-а година. Минималната пенсия за стаж и възраст при пълен осигурителен стаж вече е 180 лева, а социалната пенсия за старост е 121 лева. Спрямо тези нови размери са определени и новите размери на пенсиите, свързани с трудова дейност и на пенсиите, които не са свързани с труд – това са пенсиите за гражданска и военна инвалидност, социалната инвалидна пенсия и персоналната пенсия. Максималната пенсия запазва стойността си от 910 лева, тъй като размерът й е обвързан с максималния осигурителен доход, който през 2017-а е 2600 лева.
От НОИ напомнят, че за новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания, а хората могат да се информират за тях чрез електронната услуга през интернет страницата на института, или като поискат екземпляр, в съответното поделение на осигурителния институт.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn