Нуждата от обществен посредник изтъкнаха панагюрци на срещатата с Бойка Маринска

Да инициира законодателни промени, за да може във всяка по-голяма община в България да има обществен посредник и местните Общински съвети да не стопират тази възможност – това обеща народният представител от Реформаторски блок Бойка Маринска на приемния ден в Панагюрище на 22 февруари, след като гражданин, посетил приемната алармира, че в Панагюрище няма избран обществен посредник.
Взаимодействието на хората с обществения посредник е форма на контрол на гражданите върху местната власт. Кметовете не трябва да се плашат от такъв контрол, напротив, това е градивно и полезно, обобщи инициативата народният представител.
Само 11 от всички 265 общини в страната ни имат обществени посредници, каза още Бойка Маринска. След разговор с националния омбудсман Мая Манолова, Маринска заяви, че в качеството си на председател на Парламентарната комисия за взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите започва поредица от срещи, както с националния омбудсман, така и с експертите от Комисията по регионална политика с идеята да бъдат направени законодателните промени, за да могат по-големите общини в страната да имат обществени посредници, които да сътрудничат на хората.
По време на срещата е коментирано още, че в Правилника за работа на Общински съвет-Панагюрище няма текст за избор на кметски съветник.
След разговор с общинския съветник от Реформаторски блок Веселина Ралчева,  народният представител обеща, че със съдействието на местните съветници от Блока ще бъде направено такова предложение да бъде гласуван такъв текст в Правилника, който да регламентира избор на кметски съветници във всяка населено място на общината. Бе направено уточнението, че в случая изборите не касаят бюджета на общината, защото наместниците не получават възнаграждения за своята работа.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn