НЧ“Виделина-1865“ отбеляза 155 години от основаването си и 145 години от Априлското въстание с концерт „Да бъде светлина“

Празничен концерт под надслов „Да бъде светлина“, посветен на 155 години от основаването на НЧ“Виделина-1865“ и 145 години от Априлското въстание, се състоя на 8-ми юли в театралната зала на Читалището.

В далечните робски времена създателите на читалището са му дали името „Виделина“, защото енергията на утринното зазоряване носи силата и повика за раздяла със силите на тъмнината и злото. Затова и панагюрското читалище прегръща идеята да бъде пристан на Априлското въстание, зародило се най-напред в душите, а след това и в делата на безстрашните панагюрци. В годините през читалище „Виделина“ са преминали поколения вдъхновени учители, книжовници, артисти и музиканти, дарявали хората със знания, с радост, надежда и красота, превърнали родното читалище в храм на будителствoто, просвещението и културата. Концертът беше посветен на всички тях.

След дългия период на епидемична обстановка и затворени зали, самодейните състави и изпълнители на читалище „Виделина“ отново се върнаха пред любимата си публика.

Вокална група „Радеан“, с художествен ръководител, диригент и аранжимент на песните Анета Калпакова, клавирен съпровод Цеца Радивчева-Калпакова, изпълни познати и обичани възрожденски песни и песни, посветени на България.

Поемата „Съдбовна пролет“ от Дочка Кацарева, изпълниха Мирослав Цветков, Нина Истревска и Магдалена Джолова – актьори от Самодеен театър „Виделина“, музикалното оформление бе на Юлия Богоева.

Знаменоската“ по сценарий и постановка на Дочка Кацарева, представи младежката театрална студия. Участваха Диана Иванов, Илия Немигенчев, Стоян Панчев, музикален съпровод Андрея Манев.

Песента „Девойко, мари хубава“ прозвуча в изпълнение на Иван Бондар.

С бурни аплодисменти публиката посрещна изпълненията на Духов оркестър „Делчо Радивчев“, ръководител Димитър Найденов.

Своите адмирации и благодарности към самодейците с вълнение изрази председателят на НЧ“Виделина-1865“ Спаска Тасева. Аз вярвам, че във всеки от нас, талантливите изпълнения на нашите самодейци, са събудили не само много патриотични чувства, но и много чисто човешка и естетическа наслада. С огромна благодарност трябва да споменем и хората, които през годините са създавали тези състави, творчеството и силата на нашето читалище, които са пренесли във времето духа и силата на нашите художествени колективи“ , сподели пред публиката в залата Тасева, след което обяви, че Читалище „Виделина“ полага началото на нова традиция, с която ще отдават заслужено признание и почит към дългогодишните самодейци.

От тази година на някои от годишните концерти на читалището ежегодно ще се връчват почетни грамоти и предметни награди на самодейци, които в настоящата или в съответната година имат юбилей. Чрез тези отличия ще се изрази уважение, благодарност и признателност за това, което самодейците са направили през изминалите години, за това, което правят и ще продължават да правят. Към грамотата имаше и символичен подарък, часовник, който да отмерва часовете в творчество, прекарани в любимото читалище.

Първите, които получиха отличия, бяха отбелязалите своя 60 и 70 годишен юбилей- Анета Биволарска, Донка Терзийска, Павлинка Калагларска, Александър Георгиев и Димитър Козарев.

Възрожденска сюита“ в изпълнение на Духов оркестър „Делчо Радивчев“ оформи финала на празничния концерт „Да бъде светлина“.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“. Пълен запис от концерта очаквайте по телевизионно студио „Оборище прим“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn