НЧ”Виделина-1865” получи приза „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и панагюрския край“

За седма поредна година Панагюрище отбеляза Международния ден на музеите и се включи в Европейската нощ на музеите. На 18 май хиляди гости дойдоха да разгледат музейните експозиции и залата-трезор с Панагюрското златно съкровище.

Празничната вечер започна с откриване на изложба „Дарения-реликви на музея II“. Изложбата включва интересни и ценни археологически находки, етнографски материали и художествени произведения, дарения на музейната институция.

Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов поздрави присъстващите с добре дошли. „Музеят е стожер и съхранител на българската култура и българската нация”, каза директорът на културната институция и подчерта, че в последните години музеят се радва на много дарения от родолюбиви панагюрци.”Всяко дарение за нас е скъпо”, каза доц. Шопов.

Той връчи свидетелства за дарение на Ангел Вранчев, Надка Матанова и д-р Панчо Бътовски.

След това беше връчен приза „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и панагюрския край“. Носителят на наградата бе определен от специална комисия, чието решение прочете Ирина Ботева, главен уредник в Исторически музей-Панагюрище.

Грамота и плакет бяха връчени на НЧ”Виделина-1865”, гр. Панагюрище. Призът получи председателят на читалището Спаска Тасева.

Тя благодари за наградата и сподели: „Читалището не е просто институция, то е част от културната същност на този град, свързано е с началото на историческото дело в Панагюрище, оттам тръгват първите сбирки, там е първата музейна сбирка. Аз се радвам, че в годините това взаимодействие и сътрудничество между тези културни институти продължава. Ние, читалищното настоятелство и всички читалищни дейци ще продължим да работим в сътрудничество с музея и с мисията си да пазим корените, историята същността на народа ни, на града ни и нашия край”, подчерта Тасева.

За доброто настроение на гостите в съботната вечер допринесоха изпълненията на Духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ”Виделина-1865”. Многобройните посетители имаха възможност да се докоснат до представените от РК „Традиция“ гр. Панагюрище различни видове оръжия и униформи. Музейните зали се радваха на посетители до полунощ.

Още снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn