НЧ “Васил Левски-1925“, с. Елшица получи награда за най-добре запазена автентична носия на Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” 2023

Женска вокална група „Дива“ при НЧ “Васил Левски-1925“, с. Елшица с ръководител Силвия Ненкова взе участие в XII Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” 2023, а читалището получи награда за най-добре запазена автентична носия. Призът се присъжда за първи път в историята на фестивала. Елшишката носия е на повече от 130 години, всяка част от нея е ръчно изработено, и беше представена от Добринка Миткова.

dav

Престижният културен форум се проведе на 10 и 11 юни и в него се включиха нaд 1700 изпълнитeли oт цялата страна. Фecтивaлът имаше кoнкypceн хapaктep, кaтo нaгpaди бяха пpиcъдeни в двe кaтeгopии – зa aвтeнтичeн и зa oбpaбoтeн фoлклop.

Изпълненията оценяваше пpoфecиoнaлнo жypи с председател проф. д-р Мария Иванова Иванова – етнолог от Великотърновския университет. В състава му бяха и Светла Караджова- диригент на квартет ,,Славей”, вокален педагог по народно пеене в СУ ,,Климент Охридски“ и преподавател в НМУ „Любомир Пипков”, Йордан Иванов – хореограф, мениджър и продуцент, Ваня Вакари – член на квартет ,,Славей“ и доц. Митко Димитров – доцент във ВТУ.

Националният фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” е продължение на фестивала „Хоро сред село”, който се е провеждал през 1987 и 1988 година и е бил организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във Велико Търново. Инициативата за възстановяването му е на Община Велико Търново.

Участието на самодейците от Елшица в конкурсната програма на Националния фолклорен фестивал се осъществи с финансовата подкрепа на община Панагюрище по Програма за стимулиране на читалищната дейност.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn