НЧ „Пробуда – 1872″с. Баня празнува 145-годишен юбилей

145 години от основаване на ученолюбиво дружество „Мравка“ в с. Баня, което през ноември 1907 г.  се преименува „Пробуда“, ще празнуват на 4 ноември в панагюрското село. Събитието е с начален час 18:00 ч.

Празничната програмата ще премине под наслов „Пътят към светлината”  и ще включва рецитал от деца и възрастни, изпълнения на Танцова Формация „Водни нимфи”, Фолклорна група „Златна есен“ при НЧ „Пробуда- 1872“, с.Баня , носител на 2 златни и 2 сребърни медала от Национални фолклорни фестивали, която ще представи обичая „Гергьовден по нашенски”. На читалищната сцена ще се изявят още акордеонният дует братя Дунчеви, Вокална група „Георги Шаранков“ при НЧ „Виделина-1862 “ гр. Пазарджик, с худ. р-л Карамфила Григорова, музикален съпровод и аранжимент Наско Атанасов . Във вокалната формация участва баненката Дора Стефанова. За доброто настроение на гостите на тържеството ще свирят Илия Калоянов и неговите приятели. В програмата ще вземе участие и студентът от НАТФИЗ – последна година Георги Ножделов, който започва своите първи творчески изяви на банска сцена. Поздрав към юбилярите ще отправят и техните  приятели от НЧ “ Елин Пелин – 1926″, с. Бусманци .

Честването на 145-годишен юбилей на НЧ „Пробуда – 1872″с. Баня се  финансира от Община Панагюрище по проект към Програма за Развитие на читалищната дейност за 2017 г., родолюбиви дарители , потомци на основатели на читалището, бивши библиотекари, председатели и .др

„Няма, къща, няма дом няма човек, който да не е горял с огъня на родолюбието и духа на традициите, обичаите на с. Баня ! Вече 145 години Народно Читалище “ Пробуда – 1872″, с. Баня  съхранява и разпалва огъня на духовността в нашия край. Крепи духа на хората и им дава надежда в утрешния ден. Пази и къта спомените на няколко поколения самодейци”, написа в социалната мрежа секретарят на читалището Радка Мутева и отправи покана към всички приятели, от близо и далеч да присъстват на празничното честване „заедно да усетим тръпката от възродената любов към всичко българско и родно!”

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn