НЧ „Пробуда – 1872″, с. Баня празнува 150-годишен юбилей

150 години от основаване на ученолюбиво дружество „Мравка“ в с. Баня, което през ноември 1907 г. се преименува „Пробуда“, ще празнуват на 29 октомври в панагюрското село. Тържественият концерт е с начален час 18:00 ч.

През 1854 г. в с. Баня, Панагюрско е открито първото килийно училище от даскал Леко Иванов Брънчев . Първите възпитаници на килийното училище застават начело на съселяните си и със задружен труд изграждат през 1865 в черковния двор двуетажна сграда, горният кат на която служи за учебна стая. Но само с училището не се решават възникналите интереси на любознателните банци. Проблемът се решава с откриването на Българско ученолюбиво дружество , което наричат „ Мравка”. През една студена ноемврийдса вечер на 14 ноември 1872 г. по инициативата на Григор Симеонов, Никола Барбалов, Иван Хр. Живков, Петър Конов, Георги В. Юруков, Свещенник Лука Славев , Иван Хр. Брънчев и Георги Шалаварков от с. Баня, събрани около газената лампа в училищната стая основават ученолюбивото дружество. Това дружество по функция замества читалището, тъй като при наличната многочисленост на населението не е било вазможно да се организира по-висша форма – читалището. Дружеството е имало свой печат с елипсовидна форма. Същото е разполагало с богата библиотека с ценни книги. До наши дни е запазено сп. „Читалище“, което е получавано от дружеството още в 1872, 1873 и 1874 г. Запазени са и други списания от периода 1872 до 1907 г., които говорят , че дейостта му е била активна и след Освобождението. Нашият народ съхрани всички свои духовни сили, изразени в ученолюбиви дружества и читалища , за да превъзмогне мъките и страданията от своите поробители.

Няма, къща, няма дом няма човек, който да не е горял с огъня на родолюбието и духа на традициите, обичаите на с. Баня ! Вече 150 години Народно Читалище “ Пробуда – 1872″, с. Баня съхранява и разпалва огъня на духовността в нашия край. Крепи духа на хората и им дава надежда в утрешния ден. Пази и къта спомените на няколко поколения самодейци”, сподели секретарят на читалището Радка Мутева и отправи покана към всички приятели, от близо и далеч да присъстват на празничното честване „заедно да усетим тръпката от възродената любов към всичко българско и родно!”

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn