НЧ “Св. Св. Кирил и Методий-1912“ с. Оборище ще отбележи 110 години от създаването си

На 10 септември НЧ “Св. Св. Кирил и Методий-1912“ с. Оборище ще отбележи 110 години от създаването си. Тържеството ще започне в 17.00 ч. с водосвет за здраве, последван от празничен концерт под надслов “Пеем и танцуваме заедно 110 години“. В програмата ще вземат участие самодейните колективи на читалището и гостуващи изпълнители – читалищни формации от община Панагюрище и област Пазарджик, както и професионални артисти. Поканени са и много официални гости.

Читалищната институция в Оборище повече от век разпръска светлината на знанието и просвещението, пази славната история на този борчески край и поддържа будния дух на мечани /както местните се наричат заради предишното име на селото – Мечка/.

Днес читалище “Св. Св. Кирил и Методий“ продължава да събира хората в празник и делник. Да дава светлина и надежда, радост от срещата със съвременните култура, изкуства и литература, пазейки ревностно традициите. Дом е на танцовите формации “Мечани“, “Шарена броеница“, “Звънче“, на певческите групи “Гълъбенце“ и “Лазарки“, на Кукерска група “Рогача“, които изпълняват автентичен и обработен фолклор. Печелят награди от конкурси и фестивали. Славят родното място, областта и България.

Читалищният състав “Мечани“ продължава характерната за района танцовата традиция “Ламба“, която най-общо е мъжко криво хоро от различни стъпки, задавани в момента на играта от най-знатния “ламбаджия“ на опашката на хорото. От мъже – баш игралци, които изпълняват неговите команди, докато танцуват темпераментно с ръка на пояса, в неравноделен ритъм, так. нар. хоро на “повръщане“. И една от 24-те изпълнявани стъпки е “Ламба-ламба“.

Читалище “Св. Св. Кирил и Методий“ има и своя Група за художествено слово, в която любителите на литературата опознават автори и творби, изявяват и развиват таланта си за художествено изразяване. И това занимание е в основата на организирания и провеждан от читалището Национален конкурс за революционно слово “Оборище – факел на свободата“, имащ вече седем успешни издания зад гърба си.

Трудно е да се разкаже една 110 годишна история, време, в което много хора са минали през читалището, за да поемат по пътя на знанието, на професионалното изкуство, на успехите в различни сфери на науката и живота. Много чудаци са свързали живота си с читалищната идея завинаги, за да продължава възрожденското дело в Мечка и днес. Затова поклон!“, коментира инж. Радка Енчева-Кочева, ръководител РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик и честити 110-я рожден ден на културната институция. А Медиен център „Оборище“ се присъединва към пожеланието!

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn