НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1912“, с.Оборище с Гран При от Националния фолклорен събор на народното творчество „Св. Константин“ 2021г., гр. Пещера

С Гран При и Специалната награда на кмета на Община Пещера от V-ти Национален фолклорен събор на народното творчество „Св. Константин“ 2021г., беше удостоено НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1912“, с.Оборище. Наградата– плакет и парична премия връчи лично градоначалникът г-н Йордан Младенов на секретаря на читалището Маргарита Наплатанова.

 

Оборищенското читалище взе участие във фестивала с три формации: Група за автентичен фолклор „Ламба Ламба“, с ръководител Маргарита Наплатанова, които представиха обичая „Гергьовден“, Певческа група „Гълабенца“, с ръководител Силвия Ненкова, корепетитор Цанко Ненков, и Танцов клуб „Шарена броеница“, с ръководител и хореограф Мария Бензарова.

Участието на самодейците от НЧ„Св. Св. Кирил и Методий-1912“ на фестивала се реализира с финансовата подкрепа на Община Панагюрище по Проект за стимулиране на читалищната дейност .

Петото издание на Национален фолклорен събор на народното творчество „Св. Константин“ 2021г гр. Пещера се проведе на 31.07-01.08.2021г. в летовище „Св. Константин”, – 16 км от град Пещера.

В популярното музикално събитие бяха заявили участие 1 400 участника. Изпълненията на музиканти, танцьори и певци, които влагат сърце и душа в изкуството, което създават, бяха оценявани от жури в състав: Здравко Мандаджиев, Борис Генчев и Павел Куцев. Председател на колегията тази година е Руса Каврошилова.
Целта на Национален фолклорен събор „Св. Константин“ е да популяризира българските традиции и обичаи, представяйки богатството на фолклорното ни изкуство.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn