Обвинения срещу 2400 офицери и войници, 113 от тях са стигнали до съда, само шестима са осъдени

През последната година са повдигнати обвинения срещу 2400 офицери и войници, само 113 от тях са стигнали до съда, а само шестима са осъдени.
Тези данни изнесе министърът на отбраната Николай Ненчев по време на правителствено заседание, на което беше обсъден и казусът около ген. Шивиков.
Премиерът Бойко Борисов изрази тревога от начина, по който „Военна полиция“ е проверявала генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. От стенограмата от заседанието, публикувана на сайта на Министерския съвет, става ясно още, че премиерът Борисов е попитал военния министър как „Военна полиция“ може да работи по анонимен сигнал срещу генерала, без да докладва за случая на министъра.
С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан… Извинявам се, но не мога да не го коментирам...”, заявява Бойко Борисов.
Премиерът посочва, че е разговарял по темата с президента Росен Плевнелиев и върховният главнокомандващ също е изразил тревога от казуса. Борисов подчертава, че трябва да се направи всичко възможно да се помогне на генерал Шивиков, макар че те не бива да се месят в работата на съдебната власт.
„Проблемът е, че ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата. Веднъж напуснал системата, той не може да се върне„, казва Ненчев. „Можем да направим много бърза промяна в закона, ще направя среща с парламентарните групи, за да ги помоля в рамките на десетина дни да направим промяна в закона, така че да гарантираме и да запазим авторитета и статута на тези хора„, допълва той.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn