Обещаващо възраждане на Роженския събор

400 гайдари ще дадат началото на Роженския събор, който се възражда след 9-годишно прекъсване. Той ще се проведе от 17-ти до 19-ти юли. Очаква се 350 000 българи и чужденци да се съберат на една от родопските поляни, която е с размер 5,5 дка. Изпълнителите ще бъдат разделени на четири лъча, които бавно ще се приближават към основната сцена. Зад нея декор ще е български трикольор с внушителните размери от 24,000 квадратни метра.

Сред изпълнителите към момента сигурни участия ще има на хор „Космическите гласове на България“ , които ще изпълнят химна на Родопите “Бела съм, бела, юначе“ и след тях Валя Балканска с две деца, които ще изпеят куплет от “Излеел е Дельо хайдутин“, пишат организаторите на фейсбук страницата на събитието.

Националният фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор ще се проведе на три сцени. В Родопите ще бъдат представени различни видове традиционни занаяти, местни ястия и печива, като посетителите ще имат възможност да видят и различни породисти домашни животни, местни храни от фермата, както и селскостопанска техника и оборудване в специализирани изложения. Нещо повече, в програмата на събитието са включени фермерски състезания по доене и стрижене на овце. Една от най-забележителните атракции ще бъде и ревюто на автентични носии от цяла България, ще бъдат показани над 350 автентични престилки.

На красивите Роженски поляни ще има Събор на народното творчество и животновъдството. Чрез публично-частно партньорство с община Смолян, съборът „Рожен“ ще се възкреси и надгради с ново съдържание и акценти“, казва кметът на Смолян Николай Мелемов.

Любопитно е, че именно от Роженския събор преди години излита и легендарната песен „Излел е Дельо хайдутин“ в изпълнение на Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция „Вояджър“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn