Обилни дъждове и рязко спадане на температурите през октомври

През първата половина на месец октомври 2016 ще бъде относително топло за сезона с температури от 20-25 градуса, но през втората половина трябва да се подготвим за обилни дъждове и рязко спадане на температурите. Към края на месеца ще се радваме на 2-3 слънчеви дни, но температурите няма да се повишат с повече от един — два градуса. Очакват се и първите по-силни валежи. Прогнозата за валежите е за не повече от 60-70 литра на квадратен метър, като за равнините се очакват 40-50, за южните части на страната където октомври по правило е по-дъждовен – 50-60 литра, а в планинските райони се прогнозира достигането до 100 литра на квадратен метър. В по-големите градове на страната времето ще остане сравнително топло през първата половина на октомври, но прогнозата за второто полумесечие е за рязко захлаждане. Типично през октомври е засилването на ветровете от изток. Паралелно с източните ветрове, севера ще започне да подухва през втората половина на месеца, което се прогнозира да доведе до спад на температурите.

Като цяло за периода средноденонощните температурите ще останат близки и малко по-високи от обичайните. През третото десетдневие се очакват повече топли и слънчеви дни от нормалното, но с условия за характерните мъгли и с ниска слоеста облачност в сутрешните часове. Тенденция към по-променливо време ще има през втората част на периода.

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 21 и 26 градуса, а най-ниските – между минус 3 и 2 градуса. Средната месечна температура през октомври да бъде около нормата, която за равнините е между 11 и 15 градуса, във високите полета – между 8 и 11 градуса, а в планинските райони – от 4 до 8 градуса. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната ще е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони – между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините – от 80 до 100 литра на квадратен метър. Очаква се месечната сума на валежите през октомври да бъде около нормата.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn