Обичаният Георги Калоянчев ще бъде увековечен в родния си Бургас

Град Бургас ще увековечи любимия на поколения българи актьор Георги Калоянчев. От Общината в града съобщават, че на 10 юли ще бъде монтиран постамента, а няколко дни след това върху него ще застане 1.80-метровата скулптура на обичания актьор. Монументът ще бъде поставен в Летния театър, в близост до паметника на другия обичан бургаски актьор Апостол Карамитев.
„Самата изработка на бронзовата фигура продължи около три месеца, последващата довършителна работа бе не повече от месец и половина”, споделя авторът на проекта Георги Чапкънов пред „Фокус“.
Авторът на проекта е изобразил Георги Калоянчев в костюм и с театрална маска в едната си ръка, която току-що е свалил от лицето си, и в поклон пред любимата си публика след поредното представление. Макетът беше изложен в Бургаската художествена галерия и получи одобрението както на хората от артистичните среди, така и на жителите на морския град.
В продължение на една година Община Бургас, съвместно с Обществен дарителски фонд – Бургас, проведе мащабна кампания за събиране на средства за изграждане на паметник на Георги Калоянчев, а редица културни и спортни събития преминаха под наслов: „Дарявам за Калата!“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn