Областният съвет за развитие проведе заседание в град Батак

Областният управител Гинче Караминова председателства четвъртото изнесено заседание за годината на Областния съвет за развитие, на което домакин беше кметът на община Батак Петър Паунов, съобщиха от Областна администрация-Пазарджик. Присъстваха зам. областният управител Стефан Мирев, представители на общините и общинските съвети от региона, на синдикатите и организации на работодатели в област Пазарджик.

Членовете на съвета приеха единодушно регламента за присъждане на учредената вече награда за добра административна практика за устойчиво местно развитие в област Пазарджик. Наградата ще се присъжда с решение на Областния съвет за развитие в края на всяка календарна година. Носители могат да бъдат общински съвети и общински администрации от област Пазарджик.

Охраната на училищата след старта на новата учебна година, превенция на престъпността и взаимодействие полиция-областна администрация-общини при прилагането на мерки за опазване на обществения ред, беше най-дискутираната тема на заседанието, в присъствието на комисар Иван Дончев началник отдел „Охранителна полиция” ОДМВР Пазарджик. Комисар Дончев представи и актуална информация за криминогенната обстановка в Пазарджик и региона.

Като домакин, кметът на община Батак запозна членовете на съвета с един от основните проблеми на общината, по който ще търси съдействието на областния управител и МРРБ. С Решение на ВАС, 600 дка земя в района на яз. Батак са обявени за държавен горски фонд. В тези имоти вече има сгради, водопровод, улично осветление, 300 дка от тях са частна собственост.

По време на заседанието бяха обсъдени и задължения на областните и общинските органи на управление и взаимодействието им с институциите в системата на предучилищното и училищното образование съгласно новия Закона за предучилищно и училищно образование, в сила от 01.08.2016 г.

Следващото редовно заседание на Областния съвет за развитие ще се проведе в началото на 2017г. Домакин ще бъде община Брацигово.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn