Областният управител Гинче Караминова бе удостоена с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България

В деня на народните будители – 1 ноември, на гала концерт под надслов „На ползу роду”, в зала 1 на НДК,  бяха връчени почетни знаци на Президента на Република България и грамоти на Министъра на културата на читалищни деятели, културни и просветни дейци от цялата страна. Концертът беше кулминация на честванията през 2016г. в България на 160 години общонародно читалищно дело.

Почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България бе връчен на  Гинче Караминова от председателя на комисията по Културата и медиите в Народното събрание Славчо Атанасов. Караминова е отличена по повод Деня на будителите, 160-годишнината от създаването на читалищното дело в България и за принос към просветната и духовна дейност. Гинче Караминова е дългогодишен читалищен деятел, като народен представител от Пазарджик в 41 и 42 Народно събрание е член на постоянната комисия по Културата и медиите, член е на Националния комитет за отбелязване на 160-та годишнина на читалищното дело.

plaket

„Благодаря Ви за отличието, тази награда е висока чест за мен, тя е признание за всички работещи в сферата на културата в нашия регион, за читалищните деятели в моя роден град Пазарджик, с които повече от 30 години заедно работим в името на каузата  „На ползу роду” , каза Гинче Караминова и поздрави присъстващите в залата по случай Деня на народните будители.

Председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов обяви, че най-високото звание „Следовник на народните будители”, тази година се присъжда на българския патриарх Неофит. Отличия и грамоти бяха връчени и на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, на кметове на общини, на председателите на читалищните настоятелства на първите читалища в България в градовете Свищов, Лом и Шумен. Повече от три часа продължи гала концертът в зала 1 на НДК, в който участваха самодейни състави към народни читалища от различни региони на България.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn