Областният управител напомня за задължението за премахване на агитационните материали

Със свое писмо № 4000 -183/09.11.2023 г,. областният управител Валентина Кайтазова възложи на кметовете на общини да напомнят на партиите, коалициите и инициативните комитети за задължението им да премахнат поставените от тях агитационни материали, във връзка с т.II-25 от Решение №2469-МИ от 19 септември 2023 г. на ЦИК, на основание чл.186, ал.3 от ИК

Според решението на ЦИК, в срок до 7 дни след изборния ден, а когато на територията на съответната община се провежда втори тур – в срок до седем дни от датата на произвеждането му, партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети премахват поставените от тях агитационни материали по повод на вече приключилите избори.

Съгласно разпоредбата на чл.472, ал.1 от ИК, при неизпълнение на задължението по чл. 186, ал. 3 на ИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 1000 до 5000 лв. Актовете за установяване на нарушението по ал. 1 се съставят от длъжностни лица, оправомощени от кмета на общината. Наказателните постановления се издават от кмета на общината.

Посоченият от Изборния кодекс срок изтече за общините Батак, Лесичово, Ракитово, Стрелча и Сърница на 2 ноември 2023, а за общините Белово, Брацигово, Велинград, Пазарджик, Панагюрище, Пещера и Септември на 13 ноември 2023.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn