Областният управител предложи отряди от полицаи, горски, инспектори от ИАРА, ловци, рибари и НПО-та да следят за бракониерски улов на риба

Съвместни акции срещу бракониерския улов на риба в област Пазарджик ще извършват институциите и неправителствените организации, стана ясно след провелото се днес, 14 април заседание на Регионалния консултативен съвет по охрана на горите, дивеча и рибата, в което участваха областният управител Трендафил Величков и заместникът му Стефан Мирев, ръководители на държавни институции, представители на всички горски и ловни стопанства в областта, членове на ловно-рибарски дружества от региона и представители на неправителствени организации, съобщават от там. В тях ще участват представители на ИАРА, РДГ, ОДМВР, ловни надзиратели към съответната ловна дружинка по места и представители на неправителствени организации.

Забраната за риболов влиза в сила от 15 април и ще продължи до 31 май – за водоемите до 500 м надморска височина. От 1 май до 15 юни ще бъдат забранени водоемите от 500 до 1500 м н.в. От началото на годината, инспекторите в отдел „Рибарство и контрол” Пазарджик са съставили 15 акта за установени административни нарушения по Закона за рибарство и аквакултури, основно за улов на риба без риболовен билет, иззети са 17 мрежи с обща дължина 1140 м.

По данни на РДГ – Пазарджик, от началото на 2016 г. са извършени проверки на 2 974 МПС, 719 дървопреработвателни обекта и складове, 255 обекта за добив на дървесина /сечища/. Проверени са 539 ловци и 69 риболовци. Съставени са 85 акта за нарушения по Закона за горите и подзаконовите нормативни актове, а също и 75 констативни протоколи с констатирани пропуски и предписания за тяхното отстраняване.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn