Областният управител разпореди спешни мерки срещу безстопанствените животни по пътищата в област Пазарджик

Областният управител Стефан Мирев проведе работна среща с представители на ОДМВР Пазарджик, ОДБХ Пазарджик и община Батак, във връзка със зачестилите сигнали за безстопанствени животни, които са оставени без надзор в обхвата или в близост до републикански и общински пътища.

По време на срещата бяха коментирани конкретни случаи с безстопанствени коне на територията на община Батак, за които многократно са получени сигнали в РУП Пещера и на телефон 112. Регистрирани са и случаи с безстопанствени крави и кучета.

Необходим е стриктен контрол от страна на ОДБХ в координация с общините и органите на МВР, каза по време на срещата областният управител Стефан Мирев. В летния сезон пътят Пещера-Батак е много натоварен и опасността от настъпването на пътно транспортно произшествие между МПС и внезапно изскочил кон на пътя е постоянна, алармираха от МВР. Ангажимент на общините е да осигурят места за транспортиране и задържане на животните до явяването на собственика, както и определянето на  общински служители, които да работят съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност, уточниха от ОДБХ Пазарджик.

Със Заповед на областния управител ще бъдат разпоредени конкретни мерки за изпълнение от страна на институциите, които предвиждат:

  • сформирането на междуведомствени комисии с представители на МВР и ОДБХ във всяка община, които ще извършват проверки на място;
  • актуализиране на общинските наредби за отглеждане на животни;
  • определянето на място/помещение, в което да бъдат транспортирани и задържани безстопанствените животни;
  • провеждане на разяснителна кампания от отговорните институции сред собствениците на животни във всяка община на област Пазарджик.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn