Областният управител Стефан Мирев откри изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция

Областният управител Стефан Мирев откри официално пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“.
Събитието се състоя в Изложбена зала на Регионален исторически музей Пазарджик. На него присъстваха народните представители от област Пазарджик – Десислава Костадинова, Десислава Тодорова, Даниела Малешкова, Йордан Младенов и Надя Клисурска, заместник областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев. Областният управител благодари на ръководството на Народното събрание и на Държавна агенция “ Архиви“ за предоставената възможност, жителите и гостите на Пазарджик да се запознаят с най-важните моменти от работата върху Търновската конституция, която е оценена като един от най-свободолюбивите за времето си основни закони на европейска държава. Директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски припомни историческите събития, свързани с написването и приемането на Търновската конституция.
В деня на откриването изложбата беше посетена от председателя на Окръжен съд Пазарджик, председателя на Адвокатска колегия- Пазарджик, ръководители и представители на институции, ученици и граждани.

Показани са 40 експоната, разказващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Документи и снимки, свидетелстващи за пътя на България през Съединението до обявяването й за Независимо Царство. Пътуващата експозиция ще остане в Пазарджик до 4 февруари.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn