Облекчен режим за учениците на онлайн уроците от 13 до 16 април

От тази седмица учителите вече ще могат да поставят оценки на учениците при дистанционното обучение, съобщиха от МОН.

От просветното ведомство припомнят, че учениците започнаха на 16 март дистанционно обучение, след като на 13 март беше обявено извънредното положение в страната, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

От МОН препоръчват на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетостта на учителите и на персонала в училищата – по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.

Всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистанционното обучение ще бъдат изплатени.

Това реши на 3 април Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование.

Изискването е учителите да са водили обучение в електронна среда пет астрономически часа, което включва и подготовката на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица.

Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са имали с учениците.

От 13 до 16 април ще има по-облекчен режим с възможности да се акцентира върху занимания по интереси, дискусии, събеседване с педагогическите съветници.

В периода от 13 до 16 април ще бъде въведен облекчен, разтоварващ за учениците, дистанционен учебен режим, допълват от МОН.

В зависимост от спецификата на училището, в рамките на  2 до 4 часа, може да се акцентира върху занимания по интереси  – физически дейности, изобразително изкуство и музика, занимания с педагогическите съветници или дискусии по темите за часа на класа.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn