Обмислят връщането на полигоните за кандидат-шофьорите

Бъдещите шофьори да се явяват на изпита на полигон, преди да получат книжка, предлагат от Държавната автомобилна инспекция (ДАИ). Целта е да бъде повишено качеството на шофьорските курсове. До август пък теоретичният изпит ще се провежда само на електронни таблети, за да се избегнат злоупотребите.

Изпитните листовки също да се актуализират, предлагат от бранша на автоинструкторите, като те настояват да отпаднат една пета от въпросите, защото били ненужни за младите шофьори. Идеята е изпитните въпроси на листовките да бъдат променени така, че да отговарят на настоящите изменения в пътната обстановка.

Теоретичният и практическият изпит се заснемат с камери, за да се прекратят корупционните практики при издаване на шофьорските книжки. Експерти от ведомството предупреждават, че все по-често кандидати се явяват с фалшиви лични карти. Предвижда се учебните часове по кормуване да бъдат увеличени, за по-строг контрол учебните коли да са  оборудвани с GPS, а инструкторите ще записват часа и продължителността на уроците в електронни дневници.  В момента според наредбите задължителните часове по кормуване са 31, а тези по теоретична подготовка – 40. Взети са мерки и срещу фиктивните технически прегледи. Всичките 800 пункта са оборудвани с камери, а поне три снимки от прегледа се пазят за бъдещи проверки.

Предложенията за промени все още са в работен вариант.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn