Обновената Природонаучна сбирка на Историческия музей показва застрашени от изчезване видове, трофеи от Африка, гъбите в Средногорския регион

След окончателното реализиране на двата проекта, спечелени от Община Панагюрище по МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“, Природонаучната сбирка на Исторически музей-Панагюрище бе обновена и обогатена с нова витрина, в която са показани гъбите в Средногорския регион – манатарка, челядинка, отровна млечница, дяволска гъба, зелена и червена мухоморка, сърнела, смръчкула, пачи крак, кладница и други.

Единият проект касаеше интерактивни методи за биоразнообразието в Панагюрския регион, а вторият бе свързан с обновяването на музейната експозиция и смяната на 10 витрини. Сега посетителите на музея могат да се запознаят със застрашени от изчезване растения и животни в същинска Средна гора и с множество представители на флората и фауната на Средногорието – охлюви, риби, насекомDSC06638и, земноводни, влечуги, птици.

С помощта на нови интерактивни методи могат да се чуят чуруликането на някоя птица или воя на вълка. По проекта са изработени информационни брошури с богат снимкоtroв материал, а малчуганите имат възможност да редят интересни пъзели. В експозицията на Природонаучния музей са намерили място още ловни трофеи от Африка, образци на минералите, рудите и скалите от Панагюрския район. Променен и добре поддържан е и двора на музея. Работното време на музея е от 9:30 ч. до 17:00 ч.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn