Обучението на учениците продължава в електронна среда и без оценки

Обучението на учениците ще продължи в електронна среда. На този етап в училищната документация не е необходимо да се вписват оценки, а учителите трябва да следят ангажираността и активността на всеки свой ученик.

Това съобщават от Министерство на образованието във връзка с удължаване на срока на въведените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването.

Министерството на образованието и науката изпраща и препоръки към училищата по преценка на учителите да се редуват уроци за упражнения с преподаването на нови знания, както и да се използват по-пълноценно възможностите на проектно-базираното обучение.

До 12 април 2020 година работните дни за учителите ще са неприсъствени в училище, разпорежда още Министерство на образованието и науката.

Припомняме, дистанционното обучение на ученици стартира на 16 март екстремно заради обявеното извънредно положение в страната във връзка с разпространението на коронавирус. Точно преди това в много области учениците бяха във грипна ваканция заради епидемията от грип тип Б. В обучението на учениците се включи и обществената телевизия БНТ, която пуска на 2 и 4-ти канал уроци. В помощ на учители и ученици от платформата Уча.се обявиха безплатен и отворен достъп.

От МОН отчитат значителен успех в провеждането на дистанционното обучение, въпреки че в първия ден се оказа, че близо 2000 учители са останали офлайн.

Засега остава отворен въпроса дали ще се наложи удължаване на учебната година, въпреки че образователният министър Красимир Вълчев бе категоричен, че нулева година няма да се обявява. Отворен стои и въпросът с датите за външното оценяване и матурите, съответно за 7-ми, 10-ти и 12-ти клас. За десетокласниците това трябва да е първата година, в която ще държат зрелостни изпити, а изпитите след 12-ти клас са обвързани с кандидатстудентската кампания на ВУЗ-овете.

На официалната страница на Министерството образованието и науката вече е обявен „Телефон е-образование“ 0800 10 112. На него могат да се отправят въпроси и предложения, свързани с учебния процес.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn