Община Панагюрище е сред одобрените общо 113 общини в страната, които ще получат безплатен интернет по инициативата WiFi4EU

Община Панагюрище е сред одобрените общо 113 в страната, които ще  получат от Европейската комисия ваучери за по 15 000 евро, с които да осигурят безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Шест от 12-те общини в Пазарджишка област ще  получат безплатен интернет по инициативата. Това са Белово, Велинград, Лесичово, Панагюрище, Стрелча и най-младата българска община – Сърница.

Общо 215 представители на местните власти успешно подадоха кандидатурите си в обявения през ноември конкурс, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията. Класираните победители от България са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати. Основният принцип за избор на победителите „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.

Българските общини ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което представлява приблизително 4.04% от общия бюджет на конкурса. Европейската комисия е подготвила и списък с резервни общини, които ще получат ваучер, в случай на оттегляне на някоя община.

До края на 2018 г. се очаква победителите да подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) уведоми всички победители в конкурса и им изпрати проект на Споразумение за предоставяне на ваучер с Комисията. Списъкът с всички печеливши български общини е публикуван на страницата на МТИТС.

МТИТС ще продължава да оказва съдействие както на общините, които спечелиха в отминалия конкурс, така и на тези, които ще участват в следващите конкурси, предстоящи до 2020 г.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn