Община Панагюрище ще получи финансиране от МОСВ за проект по пилотна схема на Инвестиционна програма „Минерални води“

Девет общини ще получат финансиране за проектите, с които се включиха в програмата за насърчаване използването на минералните води, стана ясно от пресцентъра на МОСВ. Вчера, 25 януари, е проведено заседание на Националния доверителен екофонд. На него е приета програмата за насърчаване използването на минералните води и резширена демонстрационната програма за закупуване на електромобили.

През тази година ще продължи да действа и националната инвестиционна програма на МОСВ „Минерални води“. Одобрени са проектите на 9 общини, кандидатствали по пилотната схема – Панагюрище, Разлог, Полски Тръмбеш, Велинград, Бургас, Сапарева баня, Септември, Минерални бани и Берковица.

Община Панагюрище кандидатства за финансиране с проектно предложение „Развитие на находище „Баня“ чрез пълноценно използване на природния ресурс – минерална вода“. Общата цел на проектното предложение е икономическо развитие в селския район чрез ефективно използване на природните ресурси на минералната вода в село Баня. По проекта ще бъде извършена реконструкция и модернизация на водопровод за минерална вода и изграждане на резервоар. Общата стойност на проектното предложение „Развитие на находище „Баня“ чрез пълноценно използване на природния ресурс –минерална вода“ е 353 694,46 лева, от които 176 847,23 лева – размер на исканата безвъзмездна финансова помощ от Инвестиционната програма „Минерални води“ и 176 847,23 лева – собствено финансиране. Чрез реализирането на проекта ще се осигури временна заетост на местните хора, които ще бъдат ангажирани в строително–монтажните дейности, ще се подобри качеството на живот в село Баня. Проекта отразява общите цели на местните политики за предприемане на мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции, да се задържат младите хора, осигурявайки им по-добър живот чрез създаване на условия за развитие на местната икономика, привличане на инвеститори и развитие на туризма. Очаква се след реализирането му да се увеличат ползвателите на минерална вода чрез привличане на инвестиции в сферата на туризма.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn